2 Temmuz 2013 Salı

INSPARKUS DENEYİMİMDEN NOTLAR...

Geçtiğimiz hafta üyesi olduğum Bumerang’ ın önerisi ile Insparkus’ a katıldım. Insparkus, online olarak yürütülen bir kariyer koçluğu programı. Farklı beklentilere yanıt veren paket seçenekleri sunuyorlar. Ben profesyonel paket kapsamında vizyon çalışmasını yaparak koç desteği aldım. 5 keyifli adımdan oluşan pakette, nerede durduğumu, ulaşmak istediğim noktayı ve ikisinin arasındaki mesafeyi her zamankinden daha net görme şansını yakaladım ve bu deneyimi sizlerle paylaşmak istedim.


Insparkus yolculuğuna kısa bir hazırlıkla başladım. Sesli ve yazılı yönlendirmeler, süreç boyunca devam etti. İlk amaç, bireyin hem bu programdan hem de kariyer yolunda kendinden beklentilerini ortaya koyması. Daha önce defalarca düşündüğünüz şeyleri yazmanız isteniyor. Yazdıkça, hep soyut düzlemde kalan düşüncelerinizin somutlaştığını görüyorsunuz. Her şey daha “gerçek”, daha “yakın” görünmeye başlıyor gözünüze.


İkinci adımda geleceğinizi hayal ediyorsunuz. Ben ilk etapta hayalimi yazıya ve görsele dökmekte sorun yaşadım. Bu gibi durumları öngörerek, gözünüzde canlandırmanıza ve ifade edebilmenize yardımcı olabilmek için çeşitli görseller sunuyorlar. Ben de kendime en yakın hissettiğim görseli seçerek, zihnimi netleştirdim.

Üçüncü adımda hayalinizdeki yaşamda yer almasını istediğiniz şeylerin resimlerini yaparak ve sıralayarak kendinize bir kolaj oluşturuyorsunuz. Bu aşamada da ulaşmak istediğiniz şeyleri somut olarak karşınızda görmek, insanı heyecanlandırıyor. Bende hem keyif, hem kaygı hissi yarattı. Ortaya koyduğum hedefler güzeldi. Peki bu tempoyla bu hedeflere ulaşabilir miydim? Ulaşmak için neler yapmalıydım? Bu kaygı olumsuz gibi görünse de faydası çok. Silkinip kendime gelmemi ve hedeflerim için çalışmalarıma daha sıkı sarılmamı sağladı.


Dördüncü adımda kariyer hedeflerinizi belirliyorsunuz. Bunun için ihtiyaç duymanız halinde, ilgili meslek gruplarından insanlarla görüşüp fikir sahibi olabiliyorsunuz. Bu hedeflere birer renk veriyorsunuz. Açıkçası renkle ilgili kısmı pek anlamadım ya da ben yapamadım. Sanıyorum renklerin psikolojik etkileri ile ilgili idi.

Beşinci ve son adıma gelince; çalışma ortamı, iş arkadaşları, iş etiği gibi konulara bakış açınızı anlayabilmek amacıyla sorulan soruları yanıtlıyorsunuz. Bireysel çalışmayı mı seviyorsunuz, yoksa takım çalışmasına mı yatkınsınız? Günü geçirip maaşı almak size yetiyor mu, yoksa her geçen gün kendinize ve kurumunuza yeni değerler katmanın peşinde misiniz? Beklentilerinizi ve kim olduğunuzu görmek için, karakterinizle hedeflerinizin ne ölçüde örtüştüğünü görebilmek için çok yerinde bir basamak.

Esasında tüm çalışma için aynı şeyi söyleyebilirim. Bu paketi tamamladıktan sonra, koçlar tarafından tüm sürecim değerlendirildi ve bir sonuç raporu gönderildi. Bu sayede nerede durduğumu, hedeflerimin gerçek manada neler olduğunu ve bu hedeflere ulaşmak için ne kadar çalışmam gerektiğini çok daha net olarak gördüm. Insparkus yolculuğu sırasında zaman zaman içimde beliren kaygı yerini büyük ve daha güçlü bir isteğe ve inanca bıraktı. Artık başardıklarımı daha net görüyor, ne istediğimi ve nasıl ulaşacağımı daha iyi biliyor ve kendime güveniyorum. Ayaklarım yere daha sağlam basıyor. Risklerin farkındayım ve kurtulduğum belirsizlik duygusu artık riskler konusunda beni kaygılandıramıyor. Riskleri de avantajları da görüyorum, kabul ediyorum ve hedeflerime ulaşabilmek için ihtiyacım olan yolu çiziyorum.

Teşekkürler Insparkus!