25 Kasım 2012 Pazar

STRES BOĞAZINI SIKIYORSA YAKANI GEVŞETECEKSİN


Bir türlü geçmeyen baş ağrıları, tahammülsüzlük, agresiflik, aşırı duygusallık, tükenmişlik hissi... Bütün bunlar size de tanıdık geliyorsa, sanırım siz de iş yerinizde sürekli stres altındasınız. Ayaklarınız geri geri gidiyor, her gece ertesi sabah işe gidecek olmanın verdiği stresle uyuyorsunuz. Kendinize "Ben bunca zaman bunun için mi okudum?, Bunun için mi çalıştım?, Ben bu kadar değersiz miyim?" sorularını sorup duruyorsunuz.

Kötü çalışma ortamı, aşırı iş yükü, terfi alamama, düşük maaşlar, anlayışsız yöneticiler, dedikoducu iş arkadaşları, fiziksel ve/veya psikolojik şiddet (mobbing)... Böyle uzayıp giden bu sorunların, imkansız gibi görünse de bir çözümü var :)

Ama önce ne gibi sorunların yaşandığına detaylı olarak bir göz atalım. Ardından tüm bu sorunların yarattığı ve bir çok yeni sıkıntının da peşinden geldiği "stres"ten söz edelim. İş yerinde yaşanan stresin kaynağı, çözüm yolları nelerdir, geniş açıdan bakalım.

Her şeyden önce, iş yerinde kendinizi mutlu hissetmeniz çok önemli. Çünkü bir "iç müşteri" olarak sizin mutsuzluğunuz, işteki verimliliğinize yansıyor. Üretkenliğinizi düşürüyor. Eğer bir ekip çalışması yapıyorsanız, sizin bu durumunuz, beraberinizde çalışan arkadaşlarınızı da olumsuz etkiliyor. Tüm ekibin motivasyonu düşüyor, hatalar artıyor, gerginlik artıyor, iş süresi uzuyor... Yani olumsuzluklar yeni olumsuzlukları getiriyor.

Peki bizi neler mutsuz ediyor? Üstesinden gelmek için ne yapabiliriz?

1. Fiziksel çevre (Çalışma ortamı) ile ilgili problemler
2. Yapılan işin içeriği, iş yükü ile ilgili problemler
3. Kişisel problemler

Her birini bir sonraki yazımda ayrı bir başlık altında inceleyeceğim.

Siz de bu süreçte, kendi deneyimlerinizi, yaşadığınız sorunları, sorularınızı ve varsa bulduğunuz çözüm yollarınızı paylaşabilirsiniz :)

Sevgiler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder