EN SIKICI İŞLERİ KEYİFLİ HALE GETİRİN - Bürke ÇINAR - BANKACILAR VE FİNANSÇILAR DERNEĞİ
Kimileri için Pazartesi sendromu, kimileri için ise her gün ayrı bir sendrom. Masanızın üstünde hesaplanmayı bekleyen onlarca veri, imzalanmayı bekleyen dosyalar var ve siz hepsinden çok sıkıldınız. İşte sıkıcılığı yüzünden o dosyalara, telefonlara eli varmayanlar için birkaç öneri...
Kimileri için Pazartesi sendromu, kimileri için ise her gün ayrı bir sendrom. Masanızın üstünde hesaplanmayı bekleyen onlarca veri, imzalanmayı bekleyen dosyalar var ve siz hepsinden çok sıkıldınız. İşte sıkıcılığı yüzünden o dosyalara, telefonlara eli varmayanlar için birkaç öneri...
1. Önce kendinizi çalışmak için hazırlayın. Hafif bir müzik açın. Kahvenizi ve yanında çikolatalı kekinizi alın. Keyifli bir başlangıç, işin sıkıcılığını değiştirmese de sizin katlanma düzeyinizi yükseltecektir. Kendinizi işe hazırlamak her zaman yeterli olmayabilir. Ofisinize de bu keyfi yayın. Örneğin masanıza sevdiğiniz renklerde kalemler ve post-itler alın, ofis arkadaşlarınıza not bırakmanız gerektiğinde bunları kullanın. Arkadaşınızın masasına oturduğunda onu bekleyen işlerin olduğunu soğuk bir beyaz kağıt yerine eğlenceli bir post-itten okumasının kime ne zararı olabilir ki? :) Bunu yaparken kaç yaşında olduğunuz, hangi pozisyonda çalıştığınız sizin için kısıtlayıcı kriterler olmasın. En yukarıdaki yöneticiden, en alttaki çalışana kadar herkes ekibin bir parçasıdır. Etrafınızda yarattığınız bu keyif size de yansıyacaktır.
2. Başlamadan önce hayal kurun, kendinizi hedeflerinize ulaşmış halinizle hayal edin. Bunu aralarda bunaldıkça 10 sn durun ve tekrar edin. Kahvenizi yudumlarken zihninizi 1 dk için bile olsa, o ofisten çıkarın. Şirketin yıl sonu yemeğinde, patrondan bu işte gösterdiğiniz üstün başarıdan dolayı ödül alırken bulunacağınız sahneye kısa bir yolculuk yapın. Kesinlikle işe yarıyor...
3. Kendinize gülmekten çekinmeyin. Yaptığınız hatalar yüzünden kendinize kızmak yerine gülün. Çünkü o işi düzeltecek olan kişi yine sizsiniz. Kendi kendinizi demoralize etmek, işe küstürmek, yine sizin işinizi zorlaştıracak, zaten sıkıcı gelen işi daha da katlanılmaz bir hale getirecektir. Bunun yerine bir gülümsemeyle doğruyu yapmaya odaklanın.
4. İşin üstesinden gelmeniz imkansız gibi görünse de geri adım atmayın. Diğerleri yaptığına göre siz de yapabilirsiniz. Hata yapmaktan korkmayın, bu sizin hareketlerinizin akıcılığını kısıtlar. Önce o işi bir defa yapın. Küçük hatalar için daha sonra çalışmaya dönüp, o noktaları yeniden düzenleyebilirsiniz. Hatalı da olsa ortada yapılmış bir şeyler görmek, hata olur kaygısıyla hiç başlanmamış bir işten daima daha iyidir.
5. Krizi fırsata çevirin. İşinizin sıkıcılığı büyük olasılıkla sıradanlığından ileri geliyordur. O halde, bu durumu fark yaratan kişi olabilmek için fırsata çevirebilirsiniz. Yıllardır o iş hep aynı şekilde yapılmışsa, her defasında saatler ve hatta günler alıyorsa, bütün şirket o işin yapılacağı dönem yaklaşınca gerginleşiyorsa ve o iş tüm şirketin gündeminde 1 numaralı endişe kaynağıysa, işte size büyük fırsat! Yenilikçi olduğunuzu gösterin, daha önce düşünülmemiş ya da hayata geçmemiş pratik bir çözüm ortaya koyun. O iş artık hem sizin için daha kolay, hem de siz şirket için daha gözde bir çalışansınız.
En keyifli işler bile, rutin olduktan sonra onu yapan kişiler için sıkıcı olurlar. Yaptığınız işin risk almaya ya da hata yapmaya ne kadar müsait olduğu da o işi sıkıcı olmaktan çıkarmada önemli bir nokta. Bunun kararını, o işin içinde olan kişiler olarak siz verebilirsiniz. Yukarıdaki öneriler herhangi bir meslek grubu özelinde olmadan genel hatlarla ele alınmıştır. Sizler de bu konuda kendi deneyim ve önerilerinizi burada paylaşabilirsiniz.
Burke hanım, Yenilik yapmak ve kendimizi fark ettirmek icin ne kadar ugrassak da, onumuz acilmiyo ve firsat verilmiyor ise o zaman ne yapmaliyiz. Adamin gozunde siz hep aynisiniz. bakis acisi degismihorsa ?
YanıtlaSilYunus Korkut